
دریچه آئورت، دریچهای است سهلتی بین اتاقک تحتانی چپ (بطن چپ) قلب و آئورت (شریان بزرگی که خون بطن چپ را به سراسر بدن میرساند).
دریچه آئورت میتواند تنگ شده و به درستی باز نشود؛ عارضهای با عنوان تنگی دریچه آئورت. این عارضه میتواند در نتیچه پیری، بیماری روماتیسم قلبی، عفونت یا بیماری مادرزادی قلب پیش آید. بسته به شدت این تنگی، ممکن است عوارضی چون تنگی نفس، درد سینه، سنکوپ (از حال رفتن) یا حتی مرگ قلبی ناگهانی حاصل شوند.
بیماران دچار تنگی آئورت، به طور معمول، به دو شیوه درمان میشوند-جراحی قلب باز که در آن جراح دریچهای مصنوعی به جای دریچه دچار تنگی قرار میدهند یا جاگذاری دریچه آئورت به وسیله کاتتر.
جراحی قلب باز، عمل جراحی بزرگی است که امروز به ندرت انجام میشود. جاگذاري دريچه آئورت از روي کاتتر این امکان را میدهد که دریچه آئورت جدید را بدون عمل جراحی به جای دریچه دچار بیماری قرار دهند. بیماران با سرعت بیشتری بهبود مییابند و خطر بروز عوارض به مراتب کمتر است.
فیبریلاسیون دهلیزی نوعی آریتمی قلبی است. بیماران دچار فیبریلاسیون دهلیزی اغلب ضربان نامنظم و سریع قلب را احساس میکنند. فیبریلاسیون دهلیزی در هر سنی پیش میآید، هر چند در سنین بالا بیشتر دیده میشود. افرادی که دچار عدم تعادل هورمونهای تیروئید، فشار خون بالای کنترل نشده، نارسایی قلبی، چاقی، یا ایست تنفسی هنگام خواب هستند بیشتر در خطر بروز فیبریلاسیون دهلیزی قرار دارند.
علائم فیبریلاسیون دهلیزی عبارتند از تپش قلب، تنگی تنفس، درد سینه، ضعف، و سرگیجه. ممکن است برخی از بیماران بدون هر علامتی باشند و فيبريلاسيون دهليزي تنها هنگام بررسی بیمار از نظر نارسایی قلبی یا سکته مغزی آشکار شود. دورههای فيبريلاسيون دهليزي میتوانند از چند دقیقه تا چندین روز باشند. در برخی از بیماران ممکن است بسیار پیش آید و زمان بیشتری پایدار بماند. فيبريلاسيون دهليزي میتواند موجب بروز عوارض جدی چون سکته مغزی شود.
تمام بیماران دارای علائم فيبريلاسيون دهليزي باید توسط پزشک متخصص قلب مورد ارزیابی قرار گیرند. ما خدمات پزشکی چون درمان کتتر فيبريلاسيون دهليزي برای کمک به درمان بیماری از جمله دادن داروهای رقیقکننده خون به منظور کاستن از احتمال سکته مغزی در اختیار بیماران قرار میدهیم.
سیتیاسکن قلب آزمون غیرتهاجمی با استفاده از اشعه X با هدف تهیه تصاویری از جزئیات شریانها و سایر بافت قلبی است. بدین منظور، ماده حاجب به بیمار تزریق میشود تا بتوان شریانهای کرونری را مشاهده نماید. به این کار، سیتی آنژیوگرافی کرونری نیز گفته میشود. ما سیتی آنژیوگرافی کرونری و ارزیابی کلسیم2 با دستگاه سیتی اسکن 64 انجام میدهیم.
از سيتياسکنهای قلب برای پی بردن به بیماری شریان کرونری (تنگی یا بسته شدن شریانهای قلب) و/یا افزایش تجمع کلسیم در شریانها که میتواند نشانه زودهنگامی از بیماری آنها باشد، استفاده می شود.
پرفسورناظری از برجستهترین متخصصین قلب است که این آزمون را انجام داده و تا کنون مقالات بسیاری درباره پی بردن به بسته شدن شریانها و عناصر دیگر قلب با استفاده از این روش منتشر کرده است.
آزمون استرس قلب، آزمونی غیرتهاجمی برای ارزیابی بسته بودن احتمالی شریانهای قلب میباشد. اگر پزشک شما به این فکر کند که ممکن است دچار بیماری شریان کرونری باشید، توصیه به انجام این آزمون میکند. در این جا، بیمار فعالیت را بر روی تردمیل یا دوچرخه ثابت با نظارت پزشک انجام میدهد تا اطلاعاتی درباره کارکرد قلب در طول ورزش به دست آید. ممکن است پزشک دستور تهیه تصاویر تکمیلی مانند اکوکاردیوگرام real-time اکوکاردیوگرام استرس) یا برداشت تصاویری از قلب با دوربین مخصوص (آزمون استرس هستهای) را بدهد).
درد سینه یا احساس ناراحتی در سینه به صورتهای مختلف تظاهر مییابد. ممکن است به صورت درد مبهم یا با احساس فشار یا سوزش همراه باشد. گاه درد به گردن یا آرواره پایین ، به پشت یا بازوها تیر میکشد. گرچه ممکن است مشکلات مختلفی موجب درد سینه شوند، خطرناکترینشان آنهایی هستند که به قلب یا ریهها مربوط میشوند.
آنژین زمان پیش میآید که درد ناشی از کاهش جریان خون به عضله قلب و علامت بیماری شریان کرونری است. معمولا آنژین به صورت احساس درد مبهم، فشردگی، فشار، سنگینی یا سفتی در سینه بیان میشود که نشانه مهمی از حمله قلبی است. پی بردن به علت دقیق درد سینه دشوار است؛ از این رو، پروفسور ناظری توصیه میکند بیمار بیدرنگ تحت نظر پزشکی قرار گیرد تا علت درد سینه مشخص شود.
آنژیوگرافی کرونری که کاتتریزاسیون تشخیصی کرونری نیز نامیده شده، تکنیکی است برای پی بردن به بسته بودن شریانهای کرونری که خون عضله قلب را تامین میکنند. دکتر ناظری آنژيوگرافي کرونري را در آزمایشگاه کاتتریزاسیون (Cath lab) در یکی از بیمارستانهای وابسته انجام میدهد.
در این تکنیک، کاتترهای بسیار باریکی را، معمولا از راه شریان فمورال (از پا) یا شریان رادیال (دستها)، وارد شریانهای قلبی میکنیم. یک راه تزریق ماده حاجب است که به پزشک امکان ارزیابی شریانها با استفاده از اشعه X (فلوئوروسکوپی) را میدهد.
اگر آنژیوگرام کرونری بسته شدن قابل توجه شریانها را نشان دهد، پزشک شما توصیه به انجام آنژیوپلاستی کرونری يا جراحی بایپس شریان کرونری میکند تا جریان خون به وضعیت عادی بازگردد.
پروفسور ناظری متخصص برجسته انجام تکنیکهای تشخیص و درمان بیماریهای قلبی در ایران است که برای درمان بیماری کرونری قلب اقدام به آنژیوگرافی کرونروی، آنژیوپلاستی کرونری و استنتگذاری میکند. این تکنیکها در یکی از بیمارستانهای وابسته مجهز به پیشرفتهترین آزمایشگاههای کاتتریزاسیون قلب انجام میشوند.
برای باز کردن شریانهای بسته شده قلب، آنژیوپلاستی کرونری صورت میگیرد. در این تکنیک، بادکنک بسیار کوچکی را در محل بسته شدن یا تنگی شریان قرار داده و آن را منبسط میکند، تا بار دیگر شریان باز شود. پس از باز شدن دوباره شریان، پروفسور ناظری اغلب یک لوله فنری کوچک به نام استنت در محل قرار میدهد تا شریان را باز نگاه داشته و مانع از بسته شدن مجدد آن شود.
جراحی پیوند بایپس شریان کرونری، تکنیکی است برای بازگرداندن جریان خون به عضله قلب. در این تکنیک، جراح قلب برای برقراری ارتباط و دور زدن ناحیه مسدود شده شریان از وریدهای پاها و دستها استفاده میکند.
شریانهای کرونری عروق خونی بزرگی هستند که جریان خون قلب را تامین میکنند. از همین شریانهاست که قلب اکسیژن و مواد غذایی مورد نیازش را دریافت میکند. پلاکها (تجمعات کلسترولی) و التهاب شریانها معمولا علت بیماری شریان کرونری یا آترواسکلروز به شمار میروند.
تشکیل پلاکها موجب تنگی شدید شریانهای کرونری و نهایتا کاهش جریان خون قلب میشود. کاهش جریان خون میتواند موجب درد و ناراحتی (آنژین) سینه، تنگی نفس، درد آرواره، یا درد دست چپ در زمان استراحت یا هنگام فعالیت شود. پلاک طی دهها سال شکل میگیرد و ممکن است تا زمانی که به صورت حمله قلبی -هنگامی که پلاک و التهاب موجب بسته شدن کامل شریان میشوند- بروز کند، هیچ علامتی نداشته باشد.
راههای زیادی برای ارزیابی خطر ابتلا به بیماری کرونری قلب و پیشگیری از حمله قلبی وجود دارند که میتوانید از پروفسور ناظری بپرسید..
عوامل عمده خطر ابتلا به بیماری شریان کرونری عبارتند از:
- مصرف دخانیات: مصرف هر نوع دخانیات به دیواره شریانها آسیب زده و اجازه میدهد کلسترول تجمع یافته و نهایتا موجب بسته شدن شریان و بروز حمله قلبی شود. دخانیات شامل جویدن توتون، کشیدن سیگار، و قرار گرفتن در معرض دود سیگار دیگران به مدت طولانی است.
-
بیماری قند: بیماری کنترل نشده قند خطر تشکیل پلاکها و بیماری کرونری قلب را بسیار افزایش میدهد.
-
کلسترول یا تریگلیسرید بالا: تجمع کلسترول دلیل اصلی تنگی شریانهای قلب است. تريگليسريد -نوعی چربی موجود در رژیم غذایی روزانه- بالاتر از طبیعی نیز برای سلامت قلب خوب نیست.
-
سن: خانمهای بالای 55 سال و آقایان بالای 45 سال بیشتر از سنین دیگر در معرض خطر ابتلا به بیماری کرونری قلب هستند.
-
زندگی بدون حرکت: بیحرکتی خطر ابتلا به بیماری شریان کرونری را افزایش میدهد، چه در فشار خون کنترل نشده، بیماری قند و چاقی نقش دارد.
-
چاقی: وزن بیشتر از معمول، کار بیشتری بر روی قلب میگذارد تا خون را به همه بافتها برساند. گذشته از این، چاقی موجب فشار خون بالا، بیماری قند و کلسترول بالا نیز میشود.
-
سابقه خانوادگی: اگر یکی از خویشاوندان مرد درجه یک شما (مانند برادر یا پدر) پیش از 55 سالگی دچار حمله قلبی شده، یا خویشاوند زن درجه یک شما (خواهر، مادر) پیش از 65 سالگی دچار حمله قلبی شده، خطر ابتلای شما به بیماری شریان کرونر بیشتر است.
عوامل خطر ابتلا خود به بیماری کرونری قلب را محاسبه کنید
مهم است که بدانید در خطر ابتلا به بیماری کرونری قلب هستید. بیشتر عوامل خطر اصلی مانند کلسترول بالا، فشار خون بالا و بیماری قند را میتوان کنترل کرد. درمان مناسب حتی میتواند برخی از بیماریها را که موجب افزایش این خطر شده برطرف نموده و بدین ترتیب شانس بروز بیماری قلبی به میزان زیادی کاهش یابد.
برای محاسبه خطر ابتلا خود به بيماري کرونري قلب رجوع کنید به Framingham Coronary Heart Disease Risk Score. پروفسور ناظری به همه افراد بالای 30 و تمام کسانی که نتیجه محاسبه خطر ابتلا به بيماري کرونري قلب مساوی یا بالاتر از 10 درصد است، توصیه به ارزیابی پایهای از عوامل خطر صرفنظر از نمره حاصل از آن میکند.
اکوکاردیوگرام آزمونی غیرتهاجمی است که ممکن است که برای ارزیابی کارکرد قلب توصیه به انجام آن کند. در این آزمون، از فناوری ماورای صوت بهره گرفته میشود. پروب اولتراسون روی سینه بیمار قرار گرفته و تصاویری از قلب وی میگیرد؛ در این تصاویر، کارکرد عضله و دریچههای قلب به صورت real time مشاهده میشود. اگر این آزمون بر روی دیواره قفسه سینه انجام شود، معمولا به آن اکوکاردیوگرام transthoracic میگویند.
هر ضربان قلب از یک سیگنال الکتریکی در دهلیز راست قلب آغاز شده و وارد تمام عضله قلب شده و بدین ترتیب موجب ضربان قلب میشود. الکتروکاردیوگرام آزمونی غیرتهاجمی برای ثبت فعالیت الکتریکی قلب است که میتواند به تشخیص بیماری قلب کمک کند.
بررسی الکتروفیزیولوژی آزمونی است برای ارزیابی فعالیت الکتریکی قلب که به پزشک در پی بردن به علت یا علل مشکل ریتم قلب (آریتمیها) کمک میکند. این تکنیک در آزمایشگاه الکتروفیزیولوژی یا EP Lab در بیمارستان صورت میگیرد.
در این تکنیک، الکتروفیزیولوژیست متخصص تکنیکهای تشخیص و درمان بیماریهای قلبی سه تا پنج کاتتر را از طریق وریدها -معمولا وریدهای ناحیه کشاله ران- وارد کرده و در نواحی مختلف قلب بیمارقرار میدهد و سیستم الکتریکی قلب را با استفاده از دستگاهی بسیار تخصصی مورد ارزیابی قرار میدهد. براساس نتایج حاصله ممکن است توصیه به استفاده از پیسمیکر، دفیبریلاتور یا کا تتر ابلیشن مشکلات ریتم قلب کنیم.
ابلیشن آریتمیها به کمک کاتتر تکنیکی است که معمولا به دنبال بررسی الکتروفیزیولوژی و به منظور درمان برخی آریتمیها انجام میشود. در این تکنیک، پزشک از یک کاتتر تخصصی استفاده میکند و ناحیه ایجاد آریتمی را میسوزاند. میزان موفقیت این تکنیک در ریشهکن کردن مشکل بستگی به نوع ناحیهای از قلب دارد که آریتمی از آن منشاء میگیرد.
آریتمیهای قلب د زمانی بروز میکنند که بافت الکتریکی قلب به درستی عمل نمیکنند. ممکن است احساس کنید قلبتان بسیار تند یا بسیار کند میزند و یا نامنظم است. علائم شایع عبارتند از تپش قلب، دچارسرگیجه ، تنگی نفس یا درد سینه.
آريتميهای قلبی میتوانند مکررا پیش آیند و مزاحم زندگی روزمره شوند، و برخی نیز کشندهاند. توصیه ما این است که در صورت مشاهده هر یک از علائم بالا، با متخصص قلبتان مشورت کنید.
در این مرکز، خدمات ارزیابی و درمان بیماران دچار مشکلات ریتم قلب ارائه میشود. پروفسور ناظری پیشتاز درمان آریتمیها با استفاده از پیسمیکر و یکی از متخصصین برجسته قلب است.
تیم ما متشکل از الکتروفیزیولوژیستها و متخصصین شناخته شده تکنیکهای تشخیص و درمان بیماریهای قلبی، زیر نظارت مستقیم پروفسور ناظری، پیسمیکر و دفیبریلاتورهای قلبی و دوبطنی ، بررسیهای الکتروفیزیولوژی و خدمات قطع یکباره آریتمی در مورد آریتمیهای قلبی از جمله تاکیکاردی فوقبطنی، فیبریلاسیون دهلیزی، فلاتر دهلیزی و تاکیکاردی بطنی انجام میشود.
مونیتورهای ضربان قلب که یه آنها مونیتور هولتر یا رویداد نیز میگویند، مونیتورهایی هستند که بیمار آنها را همه جا با خود حمل کرده و فعالیتهای الکتریکی قلب را به صورت پیوسته ثبت میکنند. EKG معمولی، تنها ضربان قلب را در زمان استراحت یا هنگام انجام آزمون ثبت میکند. مونیتورینگ ضربان قلب این امکان را میدهد که پی به هر مشکلی در ضربان قلب در حین فعالیتهای روزانه ببرد. ممکن است به شما توصیه کنند که دو روز یا حداکثر تا یک ماه این مونیتورها را با خود داشته باشید.
برخی مشکلات ریتم قلب (آریتمیها) بسیار خطرناکاند و میتوانند، اگر به سرعت درمان نشوند، موجب مرگ ناگهانی شوند. این آریتمیها معمولا از حفره های پائین قلب منشاء گرفته و آریتمیهای بطنی نامیده میشوند. قلبی که دچار چنین آریتمی است، نمیتواند به درستی عمل کند و جریان خون اعضاء مهم بدن از جمله خود قلب و مغز دچار وقفه خواهد شد.
دفیبریلاتور قلب یا دفیبریلاتور خودکار قلب دستگاهی است که در زیر پوست ناحیه سینه قرار داده و با سیمهایی به عضله قلب متصل میشود. دفیبریلاتور قلب، به صورت پیوسته ضربان قلب را مونیتور میکند و بدین ترتیب به موقع پی به آریتمیهای بطنی میبرد. سپس با ارسال شوک الکتریکی، این گونه آریتمیها را تصحیح کرده و ضربان قلب را به حال عادی بازمیگرداند.
پیسمیکر، باطری کوچکی است که در زیر پوست سینه قرار داده و با سیمهایی آن را به عضله قلب متصل میشود. پیسمیکر برای درمان برخی مشکلات ضربان قلب مانند سرعت پایین ضربان یا تپش قلب –که میتواند موجب خستگی، تنگی نفس، سرگیجه و از حال رفتن شود- مورد استفاده قرار میگیرد.
دریچه میترال، دریچهای دولتی واقع شده بین در حفره بالایی سمت چپ (دهلیز چپ) و حفره پایینی سمت چپ (بطن چپ) است.
دریچه میترال ممکن است تنگ شده و به خوبی باز نشود، وضعیتی که به آن تنگی میترال گفته میشود. این وضعیت میتواند ناشی از بیماری رماتیسم قلب، عفونت یا بیماری مادرزادی قلب باشد. بیماری، بسته به شدت تنگی دریچه، میتواند موجب تنگی نفس، درد سینه، سنکوپ (از حال رفتگی) یا حتی مرگ ناگهانی شود.
تنگی میترال را به دو طریق میتوان درمان نمود. نخست، جراح قلب میتواند دریچهای مصنوعی به جای دریچه معیوب قرار دهد. در روش دوم که والووپلاستی میترال نامیده میشود، پروفسور ناظری بالون ویژهای را در محل تنگی قرار داده و آن را باد میکند. با این روش، دریچه بازتر شده و کار طبیعیاش را از سر میگیرد، بدون آنکه نیازی به عمل جراحی قلب باز باشد.
پروفسور ناظری پیشتاز والووپلاستی بوسیله کاتتر در ایران است. در این روش ازکاتتر بالون دار برای درمان تنگی دریچه های قلب استفاده میشود.
در این مرکز، برای تشخیص و درمان بیمارانی که از بیماریهای عروق محیطی رنج میبرند، از تکنیکهای عروقی تهاجمی و غیرتهاجمی بدون عمل جراحی استفاده میکنیم.
آنژیوگرافی عروق محیطی، آنژیوپلاستی و استنتگذاری (با یا بدون خارج کردن لخته خون) برای شریانهای محیطی بزرگی درمان اصلی بیمارانی است که شریانهای خونرسان به پاها، دستها و اعضا مهم بدن آنها بسته شدهاند.
علاوه بر این، برای درمان آنوریسم بزرگ شریان آئورت در ناحیه سینه و شکم بدون عمل جراحی، از تکنیک ترمیم داخل عروقی آئورت استفاه میکنیم.
تیم بیماریهای قلب به ریاست پروفسور ناظری با همکاری جراحان نامدار قلب از سراسر جهان، معمولا برای درمان بیماران دچار تنگی دریچه آئورت از تکنیک مبتکرانه جایگزینی دریچه آئورت از روی کاتتر استفاده میکند. به کمک این تکنیک بسیار پیشرفته، تنگی دریچه آئورت بدون نیاز به عمل جراحی قلب باز برطرف میشود.
اکوکاردیوگرام ازطریق مری با عبور دادن آندوسکوپ از راه گلو به داخل مری و گرفتن تصاویر از قلب با بهرهگیری از فناوری اولتراسوند صورت میگیرد. اگر مشاهده ناحیه خاصی از قلب را که شاید با اکوکاردیوگرام معمولی قابل مشاهده نباشد لازم باشد یا چنانچه تصویر به دست آمده از اکوکاردیوگرام چندان واضح نباشد ، ممکن است پزشک توصیه به انجام این آزمون نماید.